Leerlingbegeleiding en zorgondersteuning
Op het Visser Rijnsburg is de mentor altijd de eerste contactpersoon voor ouders en leerlingen. Bij vragen over organisatorische zaken, schoolwerk of over schoolprestaties kunt u altijd contact opnemen met de mentor.
Tijdens de mentorlessen ondersteunt de mentor de klas en de individuele leerlingen bij allerlei (schoolse) vaardigheden. Voorbeelden zijn leren leren, plannen en organiseren van het schoolwerk.
Het kan zijn dat uw zoon/dochter, naast de hulp van de mentor, extra begeleiding nodig heeft. Dit kan op het Visser Rijnsburg in de vorm van leerlingbegeleiding of zorgondersteuning.
Deze extra begeleiding gaat altijd in overleg met de mentor. Mentoren kunnen leerlingen en ouders doorverwijzen voor de juiste begeleiding.
Zorgbegeleiding op het Visser ’t Hooft Rijnsburg
De zorgondersteuning op het Visser Rijnsburg is gericht op het extra begeleiden van leerlingen met een diagnose zoals AD(H)D of ASS. Er kan begeleid worden op het gebied van sociaal- emotionele en persoonlijke ontwikkeling.
Voorbeelden van begeleiding zijn:
- Sociale vaardigheidstraining (SOVA-training).
- Faalangsttraining.
- Het bieden van een luisterend oor.
Na een intakegesprek met de ondersteuningscoördinator wordt er een vast moment in de week afgesproken om de leerling te ondersteunen. Deze gesprekken zullen zowel onder schooltijd als na schooltijd plaatsvinden. De ondersteuningscoördinator onderhoudt het contact met thuis.
Contact met het ondersteuningsteam:
De ondersteuningscoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerlingen van onze school. Vragen over zorgbegeleiding kunnen altijd worden gesteld aan onze ondersteuningscoördinatoren:
1 vmbo-t/havo: mevrouw Brandt
1 havo/vwo: mevrouw Brandt
2e klas: mevrouw Swanenburg
3e klas: mevrouw Westbroek
4e klas: mevrouw Westbroek
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon is een medewerker van onze school. De vertrouwenspersoon is er voor leerlingen, medewerkers en ouders die zich zorgen maken over of te maken hebben met bijvoorbeeld pesten, seksuele intimidatie of agressie op school.
De vertrouwenspersoon handelt altijd zorgvuldig en vertrouwelijk en kan eventueel doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon. Onze vertrouwenspersoon is mevrouw van der Plas.
Het is ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met de externe vertrouwenspersoon van SCOL. Kijk voor de contactgegevens op de website van SCOL: Regelingen en protocollen – SCOL Leiden (scoleiden.nl).
Op de website van SCOL vindt u ook het protocol seksuele intimidatie: (200326_Protocol_Seksuele_Intimidatie_SCOL_PO_VO_def_1.pdf (scoleiden.nl))
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Heeft u een vraag over het opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg en pedagogen. Iedere medewerker heeft een eigen specifieke deskundigheid om u en uw kind te ondersteunen.
Centrum voor Jeugd en Gezin en het Voortgezet Onderwijs
De medewerkers in het Centrum voor Jeugd en Gezin werken op verschillende manieren samen met school. Elke school heeft vaste contactpersonen. Als op school overleg is van een school-ondersteuningsteam kunnen medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin daaraan deelnemen.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
In klas 1 of 2 en klas 3 of 4 krijgt uw kind een digitale gezondheidstest aangeboden. Deze heet ‘Gezond leven? Check het even!’. Hiermee krijgt uw kind inzicht in de eigen gezondheid. Na het invullen van deze vragenlijst nodigt de jeugdgezondheidszorg alle jongeren in de onderbouw uit voor een gesprek over hun gezondheid, ontwikkeling en leefstijl en hoe de jongere zich voelt. In de bovenbouw kunnen jongeren zelf aangeven of ze uitgenodigd willen worden voor een gesprek. We geven persoonlijk of klassikaal adviezen over een gezond leven, zoals omgaan met elkaar en voorkomen van pesten. Ook genotmiddelen en seksualiteit kunnen besproken worden. We bieden ook begeleiding bij ziekteverzuim.
Begeleiding bij ziekteverzuim
De jeugdverpleegkundige of jeugdarts wordt door school gevraagd met u contact op te nemen wanneer er zorgen zijn over het ziekteverzuim. Dit kan zijn als uw kind langdurig of vaak ziek is. Samen met u en uw kind wordt besproken wat uw kind nodig heeft om weer (gedeeltelijk) naar school te gaan. Indien nodig wordt in overleg met u en uw kind een andere deskundige of leerplichtambtenaar betrokken voor verdere ondersteuning en advies.
Cursus of ouderavond
Opvoeden is een ware kunst. In deze leeftijd krijg je te maken met pubergedrag. Soms is een jongere erg onzeker of juist boos en opstandig en voelt zich niet begrepen. Elke ouder kan weleens advies gebruiken. Voor u organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een groot aanbod aan (online) opvoedcursussen, themabijeenkomsten en webinars over diverse onderwerpen om u te ondersteunen bij de opvoeding.
Ook de jongeren zelf kunnen cursussen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin volgen. Denk aan een weerbaarheidstraining of een oppascursus. Kijk voor het volledig cursusaanbod op www.cjgcursus.nl. Of volg CJGcursus op Facebook en Instagram.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert ook ouderavonden op scholen voor ouders over (gezondheids)thema’s. Bijvoorbeeld genotmiddelen, weerbaarheid of relaties en seksualiteit.
Jongerenwebsites
Zoekt u meer informatie over de ontwikkeling van uw kind? Kijk dan op www.jouwggd.nl
Op deze site vindt u betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Voor jongeren heeft het Centrum voor Jeugd en Gezin een forumwebsite: www.hoezitdat.info. Hier kan uw kind in een veilige omgeving met andere jongeren in gesprek over dat wat hen bezighoudt.
Tussen de gesprekken door krijgen jongeren betrouwbare websites te zien waar ze meer informatie kunnen vinden. Ook vinden zij er hulp en cursussen in de buurt en kunnen zij hun vraag stellen aan een professional via de chat.
Het forum heeft duidelijke spelregels. Er is een check voordat een bericht online komt en uw kind kan geen persoonlijke gegevens delen. Jongeren kunnen het forum volgen via Instagram.com/hoezitdat.info.
Online Centrum voor Jeugd en Gezin
Veel informatie, tips en adviezen over opvoeden en opgroeien kunt u online vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Denk aan onderwerpen als gezondheid, voeding, internet, pesten, geld, alcohol, seks en meer. Meld u aan voor een cursus of bijeenkomst, lees blogs van andere ouders of praat mee op het forum. U kunt uw vraag stellen via de chat of het E-consult. Natuurlijk staan onze adressen en openingstijden ook op de website. Én u vindt er onze Facebookpagina.
Contact
Wilt u contact opnemen met de medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin op uw school, bel dan 088 – 254 23 84. U kunt ook mailen naar mailvragen@cjghm.nl (noem hierin de naam, geboortedatum en school van uw kind).
Meer informatie
www.jouwggd.nl – Jongereninformatie
www.cjghollandsmidden.nl – Online CJG / www.cjgcursus.nl – CJG cursussen
www.hoezitdat.info – Jongerenforum
www.groeigids.nl voor meer informatie over de ontwikkeling van uw kind