Sterk Mentoraat

Alle leerlingen worden ingedeeld in een klas. Elke klas krijgt één docent die de klas begeleidt als groep. Deze docent is de mentor van de klas. De mentor begeleidt de klas één schooljaar lang. De mentor staat centraal in de begeleiding van individuele leerlingen en van de klas als groep.

Al vóór de zomervakantie leren de nieuwe eersteklassers hun klasgenoten en mentor kennen.
Na de zomervakantie vindt de begeleiding vooral plaats in de wekelijkse mentorles. We gebruiken hiervoor ons eigen ontwikkelde programma.

In het begin van het jaar werkt de mentor vooral aan een positieve groepsvorming. Een positieve groep zorgt er namelijk voor dat leerlingen beter en makkelijker kunnen leren. Leerlingen werken samen met de mentor aan allerlei opdrachten die het groepsproces en de sociaal-emotionele ontwikkeling bevorderen. Er zijn ook activiteiten buiten de les, die de leerlingen op een speelse manier helpen om een groep te worden. Voorbeelden hiervan zijn het brugklaskamp, het klassenuitje en samen Sinterklaas of Kerst vieren.

Gedurende het jaar houdt de mentor de resultaten en het welbevinden van iedere leerling goed in de gaten. De mentor leert leerlingen studievaardigheden aan en laat ze ermee oefenen. Zo kan de leerling zich verder ontwikkelen. In de mentorles reikt de mentor studievaardigheden aan en laat de leerlingen daarmee oefenen.
Bij opvallende zaken zal de mentor niet schromen om de vakdocenten of de afdeling zorg in te schakelen.

De mentor is het eerste aanspreekpunt voor ouders, voor leerlingen, voor vakdocenten, voor de zorg, voor de decaan en voor de teamleiders. De mentor is het schooljaar bereikbaar voor ouders. Ouders kunnen ook contact hebben met de mentor tijdens een kennismakingsavond en tijdens de spreekavonden.