Schaken is voor jongens én meisjes!

Schaken wordt plots razend populair dankzij de nieuwe Netflix serie The Queen Gambit. De serie die al meer dan 62 miljoen keer bekeken werd, heeft ook in Leiden, waar al veel geschaakt wordt, gezorgd voor een opleving van de denksport.
Dat vrouwen heel vaak worden onderschat, heeft Nederlands schaakkampioen Alisha Warnaar al vaak aan den lijve kunnen ondervinden.

Het Leidsch Dagblad interviewde voorzitter van ‘Op Eigen Wieken’ Leonore en trainer Alisha. Het is duidelijk dat schaken populair is en zeker ook voor meisjes!

Alisha herkent zichzelf vooral in de manier waarop het hoofdpersonage Beth Harmon in de serie ermee omgaat dat ze in een mannenwereld is terechtgekomen. Daarnaast herken ik me heel erg in dat zij zich niet afhankelijk laat zijn van haar gender. Het zijn haar schaakprestaties die voorgaan en dat is ook voor mij zo.” Als meisje krijg je in de schaakwereld extra aandacht. “Als je hetzelfde presteert als een jongen van jouw leeftijd, dan wordt je als meisje toch gezien als beter. Je zou dit kunnen zien als seksistisch, maar het is in zekere zin ook wel motiverend dat er net wat meer aandacht naar je toe gaat.”
Of de populariteit van het schaken blijvend is, moet nog blijken. Bij de Leidse schaakclubs wordt er in elk geval gehoopt dat het zich doorzet in de aantallen nieuwe (vrouwelijke) leden.

uit een artikel van Leidsch Dagblad van 5 december