Profielkeuze en vakinformatie

In de bovenbouw volgen leerlingen allemaal verschillende profielen. Die keuzes maken zijn soms best lastig. Tijdens de mentorlessen zullen er verschillende loopbaan oriëntatie- en begeleiding (lob activiteiten aangeboden worden om de leerling te helpen en te ondersteunen in het maken van keuzes.
Hoe werkt het?

Het profiel in de bovenbouw bestaat uit 3 delen, waarin de leerling mogelijkheden heeft tot het kiezen van vakken welke goed bij hen past.

Allereerst volgen alle leerlingen een gemeenschappelijk deel. Hierin vallen onder andere Nederlands, Engels en godsdienst, maar ook lichamelijke opvoeding en maatschappijleer. Op VWO-niveau hoort hier tevens een (moderne) vreemde taal* bij, welke de leerling zelf mag kiezen.

Daarna kiest een leerling voor een profiel. Hierin is keuze uit Cultuur&Maatschappij, Economie&Maatschappij, Natuur&Gezondheid en Natuur&Techniek. Binnen een profiel horen vier vakken. Sommigen van deze liggen vast, maar andere kunnen door de leerling zelf gekozen worden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze tussen natuurkunde en aardrijkskunde bij N&G.

Tenslotte kiest de leerling een keuzevak. Het is alleen mogelijk om een keuzevak te kiezen uit de vakken die bij het gekozen profiel passen. Zit het vak naar keuze daar niet bij? Dan is het wel mogelijk om dit vak als extra vak te kiezen. De naam zegt het al: je doet dit vak naast het gemeenschappelijk deel, je vier profielvakken en je keuzevak, en volgt het vak zelfstandig. Het volgen van een extra vak vraagt om veel discipline en zelfstudie, omdat het vak niet ingeroosterd kan worden.

Wanneer een leerling havo-eindexamen doet zal dit met minimaal 7 vakken zijn. Wanneer een leerling VWO-eindexamen doet is dit met minimaal 8 vakken.

*Uitzondering
In sommige gevallen is het mogelijk dispensatie aan te vragen voor een moderne vreemde taal, bijvoorbeeld als er sprake is van zeer ernstige dyslexie, welke het behalen van een vwo-diploma in de weg zou staan. Neem hiervoor contact op met de decaan.

keuzeformulier HAVO

toelichting keuzeformulier HAVO

profielkeuzeformulier VWO 

klik hier voor vakinformatie