Internationalisering is heel belangrijk in ons onderwijs. Waarom? Omdat onze samenleving ook steeds internationaler wordt. In Nederland, in Leiden, en dus ook bij ons op school. Daarom besteden we veel aandacht aan de moderne vreemde talen. Voor élke vreemde taal in ons aanbod kan je een verdiepingsprogramma doen en een internationaal certificaat halen, ook voor Spaans. Dit is uniek in de regio.
Ook vinden we het belangrijk om in contact te komen met culturen in andere landen. Daarvoor hebben we maar liefst zes uitwisselingsprogramma’s waar álle derdeklassers aan kunnen deelnemen, een Wereldfestival in de tweede, Globaland in de eerste en excursies in de voorexamenklassen.

Verdiepend taalaanbod

Bij ons kan je in vier vreemde talen eindexamen doen: Engels, Duits, Frans en Spaans. Als je het tto-programma volgt, krijg je automatisch verdiepend Engels. Dit sluit je af met een IB-examen (vwo) of een Cambridge-examen (havo). Voor Duits is er de mogelijkheid om een Goethe-certificaat te halen en voor Frans een DELF-certificaat. Deze certificaten zijn internationaal erkend en zorgen dat je taalniveau van Frans of Duits zo hoog is dat je kan worden toegelaten tot een Franstalige of Duitstalige opleiding.
Spaans heeft op onze school een bijzondere positie met het Camino Español-programma. Dit is een programma vanuit de Spaanse overheid dat bij ons op school wordt aangeboden. De leerlingen krijgen les van een native speaker en staan in directe verbinding met de Spaanse cultuur. Vanuit Instituto Cervantes worden excursies en workshops georganiseerd. Dit programma wordt afgesloten met een internationaal erkend examen.

Projecten die je blik verbreden

Andere culturen zijn nooit ver weg. In ons onderwijsaanbod maken we graag ruimte voor het versterken van onze verbondenheid met anderen. Het belangrijkste om je verbonden te voelen, is het ontmoeten van de andere leerlingen op school; ook uit de andere klassen. Daarvoor organiseren wij in het eerste jaar een brugklaskamp voor iedereen in klas 1 en zit je in de keuzemodules met klassen door elkaar. Dat zorgt voor een sterke basis van waaruit je je wereld kan verbreden.

In jaar 1 maak je gelijk kennis met andere werelden in het Globaland-project. Op basis van voorbeelden uit andere landen, ga je met een groepje je eigen samenleving besturen. Als je tto doet, ga je in de eerste klas ook al naar het buitenland met een excursie naar Canterbury. Onze school doet daarnaast mee aan de Europese dag van de Talen in Den Haag. In de tweede klas vieren we een tweedaags wereldfestival op school en ga je op excursie naar Ameland. Wij vieren jaarlijks Kerstmis in de Hooglandse Kerk, en organiseren een Iftar-maaltijd om aandacht te besteden aan de Ramadan.

Uitwisselingen

In de derde klas gaat iedereen op uitwisseling. Dat betekent dat jij gaat logeren bij iemand in het buitenland en er ook iemand uit het buitenland bij jou komt logeren. Wij hebben contact met scholen in Allassac, Tournon, Toledo, Nantes, Tönisvorst en Praag. Je komt in aanraking met andere gewoontes, vieringen en huizen en maakt mooie herinneringen met iemand met een heel ander leven dan jij.
Ook komen er elk jaar een aantal Japanse jongeren naar ons toe voor een homestay. Als je enthousiast wordt van culturele ontmoetingen, kan je een Japanner uitnodigen bij jou thuis en laten kennismaken met Nederland. Jullie nemen dan samen deel aan een cultureel programma.

Stageweek in 3 vmbo-tl

Als jij bij ons in 3 vmbo-tl komt, ga jij een week op stage bij een organisatie die jij zelf hebt uitgekozen. Zo leer je nieuwe mensen en omgeving kennen, waar jij misschien in de toekomst wel gaat werken!

Excursies

In de voorexamen klassen ga je samen op reis. We hebben culturele excursieprogramma’s naar Parijs, Berlijn en Rome. Ook is er een excursie naar Mimizan als je wil leren surfen. Voor de avonturiers wordt er een excursie georganiseerd in de Oostenrijkse bergen bij Zell am See. De excursie naar Rome is gekoppeld aan het vak Latijn en de reis naar Mimzan aan het vak Beweging Sport en Maatschappij.
Als je Frans kiest ga je een dag naar Lille om je onder te dompelen in de taal en cultuur. In de derde klas ga je met alle leerlingen naar een kerstmarkt in Aachen om kennis te maken met dit Duitse culturele gebruik.

Duurzaamheid

Het is moeilijk om veel van de wereld te zien zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen. Hier hebben wij afwegingen in gemaakt en ons programma zo vormgegeven dat we in de regel geen gebruik meer maken van het vliegtuig. Wij reizen met de trein, fiets of touringcar.