Appelscha–2; 5HC en 5HD

“Je moet er geweest zijn”, zeiden ze.  “Je moet het gezien hebben”, zeiden ze. Je zou denken dat dit over het 10e wereldwonder ging, maar nee, het ging gewoon over good old Appelscha te “Fryslan Boppe” op de grens met Drenthe.

Op 13 oktober, een redelijk droge woensdag, vertrokken wij vanaf school in een dubbeldekker want hoewel onze groep makkelijk in een gewone bus paste, moest de Appelscha-1 groep met diezelfde bus terug en die groep was aanzienlijk groter. Heerlijk rustig voor de docenten beneden want amper een leerling gezien in die bus; die zaten allemaal boven meezingers te draaien.

Bij aankomst bleek het verblijf een gigantische verbouwde boerderij met een goed uitgeruste keuken, keurig sanitair en een surplus aan bedden. Dat maakte een indeling simpel; iedereen kon crashen waar hij/zij en met wie hij/zij wilde. Na een korte verkenning van de tuin (enorm!), het bos (groot!) en de omgeving (groen!) en na een oeverloze discussie over wel of niet naar de supermarkt (nee!) was het tijd voor vermaak. Er werd op leven en dood gestreden bij het levend stratego in het bos en er was hilariteit alom bij het blindemannetje in de tuin. Aan het eind van de middag stond kookploeg 1 paraat en werd er een overheerlijke spaghetti bolognese door de leerlingen bereid. Het afruimen en afwassen (je zou haast denken dat ze thuis helemaal nooit iets hoeven te doen 😉 ) vergde iets meer aanmoediging maar kwam uiteindelijk ook goed. s Avonds werd er buiten gelasergamed; mooi gezicht al die lasers in de donkere tuin. Er was nog voldoende energie en enthousiasme voor karaoke dus al snel schalden de prachtigste duetten door het pand.

Na een nogal kort nachtje (ahum) zaten we alweer vroeg aan ’t ontbijt want om 10.00 vertrokken we op de fiets naar kamp Westerbork. Een pittig eind fietsen maar iedereen trapte flink door; dat moest ook wel want mijnheer Van der Ven zette er goed de sokken in. Kamp Westerbork was erg indrukwekkend. De leerlingen waren voorbereid tijdens een mentorles maar toch waren de verhalen die onze gids vertelde over het lot van een aantal kampbewoners bijzonder indrukwekkend. Het was waterkoud maar desondanks bleven de leerlingen aandachtig luisteren.

Op de terugweg (wind tegen!) kwamen we langs de Jumbo en mochten de leerlingen eindelijk even hun zo felbegeerde uitstapje naar de super maken. Eenmaal terug was er tijd voor wat ontspanning; na bijna 45 km fietsen had iedereen even behoefte aan een rustmoment. Kookploeg 2 diende zich op een gegeven moment aan en bakte hamburger na hamburger. Ook werd er een flinke hoeveelheid friet gehaald en dat ging er in als uuuh friet met hamburgers. De avond was verder gevuld met een pubquiz, veel muziek, spelletjes en een nachtelijke “rave” in het bos onder leiding van de heer Van der Ven en de heer Visser. Bij thuiskomst deden de docenten oordopjes in want het bleef nog lang onrustig op de boerderie …….

Alweer de laatste dag brak aan en na het ontbijt, het inpakken, het (soort van) schoonmaken gingen de leerlingen naar het klimbos dat op zo’n 40 minuten lopen lag. Hoewel de dag startte met kletterende regen brak de hemel al snel open en werd het stralend blauw. Er werd geklommen, geabseilt, gehigh-ropet, gelachen, angsten overwonnen; een mooie afsluiting van een paar geweldige dagen.

De terugreis ging ook voorspoedig; het was rustig in de bus (goh?) en die avond zal menig leerling vroeg in bed hebben gelegen evenals de begeleiders!

Lieve leerlinge, dank voor een paar superleuke topdagen!

Mw Bechis, Mw Van Ginkel, dHr Van der Ven, dHr Visser.